2015. október 13., kedd

Empátia = kényeztetés?

Nem!:

Azért hogy érzékeny választ adjál gyermekednek és építsd a bizalom érzését közted és gyermeked között, figyelembe kell venned a világot az ő nézőpontjából. Képesnek kell lenned beleképzelni magad gyermeked érzelmeibe azért hogy jobban értsd, őt ezt empátiának nevezik, és az empátia a hatékony gyereknevelés forrása.
De néha borzasztó nehéz érzékeny, empatikus gondozónak lenni, amikor gyermeked szomorúsága, frusztrációja vagy félelme keveredik váddal, ütéssel, karmolással, és az együttműködés visszautasításával.
 A felszínen ez a hatalmi harc nagyon is lármás oka az engedetlenség. Amikor így néz ki, könnyű rajtakapni magadat azon, hogy úgy gondolkodsz, hogyan figyelmezteted vagy milyen következményeket találsz ki. 
A kulcs ez ellen, hogy megfékezd magad és állj meg elég hosszan ahhoz, hogy a felszín alá tekints gyermeked érzéseihez és szükségleteihez.

A sok kiabálás üvöltözés, csalódás, bűntudat, kétségbeesés után hogyan tudsz empatikus lenni gyermekeddel megmutatom neked itt: www.hiszti.elenkgyerekek.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése