2015. december 14., hétfő

Szenzoros Feldolgozási Zavara (SI) van, vagy szimplán érzékeny gyermeked?



Az SI működési zavar azokra a gyerekekre hasonlítanak akik alaptermészetileg érzékenyek. De a gyerekeknek, akik SI-t tapasztalnak nem csupán kényelmes cipőre van szükségük, mint az érzékeny gyereknek, nem bírnak elviselni a lábukon egyáltalán cipőt. Többel küzdenek mint az alaptermészet.
A határok amik leírják az SI működési zavart homályosak. 
Néha azok a gyerekek tapasztalnak SI működési zavart túlérzékenyek és azt választják, hogy kiküszöbölik az érzékeket. Máskor nem érzékeny és keresi az érzékeket. Ami a legfontosabbnak tűnik, hogy van kontrolljuk az érzékek felett, ami testüket bombázza.
Egy gyerek aki túlérzékeny nem szereti, ha megérintik, utál bepiszkolódni, és nem tolerálja a legkisebb irritáló dolgot sem. Ő az a gyerek aki nem szeret hintázni, mászni, csúszni, kocsiban utazni, vagy futni, és kiküszöbölni a fizikai aktivitást. Gyakran átél mozgásszervi betegséget és befogja a szemét vagy fülét, ha túl sok az inger. Mivel szája is nagyon érzékeny lehet, a fogmosás óriási harc lehet, és az ételek anyaga egy fő irritáció forrás. Sima, ismerős joghurt jó lehet, de darabos ételek mint a túró utálatos.
Ha gyermeked bajban van, mivel nem tud végigmenni a termen az asztalától a terem elejébe a nélkül, hogy neki ne menjen más asztaloknak vagy gyerekeknek, lehet, hogy egy olyan gyermeked van aki alul érzékeny. Keresi az ingereket leginkább a nyomást, és megkapja ezt ütközéssel, ütéssel vagy ugrással. 

Kép forrása: http://www.szenzorosagyerekem.hu/spd/mi-is-az-az-spd-/diagnozis/
Ha szeretnél többet tanulni az érzékeny élénk gyerekekről végezd el képzésemet, amire jelentkezz itt: www.alapkepzes.elenkgyerekek.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése